Mostecké zastupitelstvo jako hospodský sraz kritiků umění

Ve čtvrtek 20. června 2024 proběhlo jednání mosteckého zastupitelstva. Respekt k mandátu, který byl zastupitelům a zastupitelkám svěřen jejich voliči, byste zde ale hledali jen stěží. Celé jednání připomínalo spíše posezení u piva v hospodě.
Báseň Evy Oubramové v parku Střed v Mostě. Foto: Milan Krám
Báseň Evy Oubramové v parku Střed v Mostě. Foto: Milan Krám

Je čtvrtek 20. června 2024 a úderem 14. hodiny zahajuje mostecký primátor Marek Hrvol jednání mosteckého zastupitelstva. Důležitost zasedání podtrhuje formální oblečení zastupitelů a zastupitelek, zde ovšem noblesa končí a v celé zasedací místnosti je cítit především pachuť z arogantního chování vedení města.

První rozepře přicházejí při projednávání zprávy o činnosti Rady města, na jejímž jednání byla vypovězena nájemní smlouva kulturní kavárně The Most Café. Opoziční zastupitelé žádají vysvětlení a klíč, podle kterého byl vybrán právě tento prostor. Primátor stále dokola opakuje frázi, že město využilo své vlastnické právo, a veřejně přiznává, že nechápe důležitost takových míst pro veřejný prostor.

Město hodlá prostory kavárny využít pro projektové manažery rekonstrukce kulturního domu Repre. Hned vedle kavárny sídlí sázková kancelář, ta v prostorách města zůstává. Chápeme, hazard se k městu Most pojí více než kulturní kavárny, nebudeme přece ničit naše kulturní dědictví!

Jak odpoledne postupuje a celé setkání se pomalu chýlí ke konci, přicházejí na řadu dotazy členů zastupitelstva. Atmosféra se pomalu uvolňuje a zastupitelé se vedení tážou na důvod překrytí básní v parku Střed. V primátorovi Marku Hrvolovi se probouzí jeho kulturní já a začíná z něj hovořit znalec umění.

Newsletter

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.

Newsletter
Přidáme Vás na seznam odběratelů našeho newsletteru

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.

„Skládala někde v rauši v osobním prostředí do šuplíku,“ komentuje primátor kvality autorky oněch básní, Evy Oubramové. Básně samotné jsou o bourání starého Mostu a jejich autorka měla zakázáno v období normalizace působit ve veřejném prostoru. Otázkou tedy je, kam jinam než do šuplíku měla zakázaná autorka tvořit. 

Primátor Hrvol v sobě probudil znalce umění. Zdroj: záznam zastupitelstva konaného dne 20. 6. 2024.

A tak se může město Most pyšnit opravdovým unikátem – znovu zcenzurovat již jednou cenzurovanou autorku, to se jen tak nevidí.

S blížící se večerní hodinou přitvrzuje i samotný jazyk a zastupitelstvo začíná pomalu připomínat pravou debatu hospodských kritiků umění. 

„Tato hysterie, že se chováme jako za komunismu, když tam zakryjeme nějaký čtyři přiblblý verše…,“ kasá se primátor, že není žádný komunistický cenzor a pomalu ukončuje svůj dlouhý monolog, kde hodnotí kvality básní. Na závěr se dozvídáme, že toto téma pro něj není důležité, a že nechá básně klidně znovu odkrýt. Na konci své řeči se ještě omluví všem hipsterům a sluníčkářům. 

S technickou poznámkou se hlásí o slovo zastupitel vládnoucího hnutí Petr Formánek. Neotálí a začíná s procítěným přednesem jedné z překrytých básní: „Svatá prostoto — / Tak mi odpalte moje město / Vaše láska už se ho netýká / Už dávno jste sežrali hada.“ 

Dále o básni mluví už jako o blábolu, který nemá žádnou informační hodnotu. Zde se ukazuje hlavní důvod novodobé cenzury v Mostě. Zatímco v době normalizace byly tyto básně zakázané kvůli kritice postupu režimu, dnes jsou cenzurované z důvodu špatné čtenářské gramotnosti a schopnosti porozumění uměleckému textu.

Zastupitelé se přesouvají k dalšímu tématu, ale opět zůstávají u umění. Opoziční zastupitel Roman Houska zpochybňuje obrovské náklady na Mostecké slavnosti a kritizuje nepodporu malých kulturních akcí, například celoroční program galerie Bunkr. 

Galerii Bunkr označí primátor Hrvol za galerii v kočárkárně, kde jsou na špendlíky přilepené papíry po zdech. Galerie samotná je Ministerstvem kultury hodnocena jako druhá nejkvalitnější ve své kategorii a v roce minulém dokonce jako nejkvalitnější v Česku. Ale kam se hrabou přísně nastavené dotační podmínky ministerstva, když místní znalec umění Hrvol má jiný názor.

Primátor ještě v závěru označí Most za kulturní srdce Ústeckého kraje. Škoda, že to podobně vnímají jen jeho „spoluštamgasti“, zatímco obyvatel Mostu stále ubývá a mladí lidé z něj raději utíkají do měst s větším kulturním vyžitím.

Strach vedení města z rozmanitého umění je ale na konci dne vlastně více než logický. Politici Hrvolova střihu tu zřejmě nechtějí otevřeně smýšlející lidi, kteří budou kultivovat veřejný prostor v Mostě, aktivně se o něj zajímat a zprostředkovávat ho i svým spoluobčanům. 

Dává to smysl – v momentě, kdy bude mít obyvatelstvo kvalitní kulturu a vztah k veřejnému prostoru, tak bude vyžadovat i kvalitní politiky.

Adam Malý

Autor je redaktorem Regionálních Médií Mostecko, žije v Mostě a nyní studuje Počítačové vědy na ZČU. Je zakladatelem iniciativy The most Most a spoluzakladatelem Most Pride. V roce 2022 na dvanáctém místě kandidoval v komunálních volbách na kandidátce Pirátů a Zelených.

Korektura: Alena Motlová