V Mostě se uskuteční Mírový koncert pro končící kavárnu The Most café

Studentstvo mosteckého gymnázia uspořádá v srpnu Mírový koncert pro kavárnu The Most café. Cílem akce je nepolitickým způsobem vzpomenout na roky kulturního působení podniku v centru Mostu. Během své sedmileté existence dal prostor s filozofií „kavárna, která je pro každého“ zázemí desítkám událostí, od koncertů a výstav, přes přednášky po promítání filmů. O program Mírového koncertu se postarají mostečtí umělci a umělkyně, kteří v kavárně vystupovali. Tímto způsobem se s ní symbolicky rozloučí.
Klára Smrčková za barem v The Most Café. Foto: Milan Krám

Velmi emotivně vnímal vypovězení nájemní smlouvy zajetému podniku servírujícímu nejen dobrou kávu, ale také impozantní přehlídku kulturních akcí, kolektiv studentů mosteckého Podkrušnohorského gymnázia. Proto se rozhodl na počest kavárny uspořádat vzpomínkovou akci.

„Nechceme prohlubovat společenské příkopy, kterých je v Mostě už dost. Chceme koncertem poděkovat a také vyzdvihnout to, čemu dalo The Most café za sedm let prostor – mladým a začínajícím umělcům,“ řekl Ondřej Hájek, jeden z pořadatelů akce a student mosteckého gymnázia.

Když se informaci o uzavření kavárny studenti dozvěděli, nevěřili tomu. ,,Myslel jsem, že to je drb,“ sdělil Hájek své prvotní myšlenky. „Mísily se ve mně pocity smutku a naštvání, vlastně to tak mám pořád. Bylo ale třeba se jimi nenechat pohltit a raději něco začít dělat,“ doplnil, jak se s informací vyrovnal.

Organizátoři Mírového koncertu chystají nabitý program, který bude připomínat malý hudební festival. Na akci vystoupí hudebník Matěj Výborný nebo folkový písničkář Tadeáš Jezbera, který v kavárně vystupoval několikrát. Nebudou chybět ani stand-up vystoupení, divadelní improvizace nebo autorské čtení Tomáše Henryho Abrahama. Ten v The Most café vloni na podzim křtil svou první básnickou sbírku.

Newsletter

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.

Newsletter
Přidáme Vás na seznam odběratelů našeho newsletteru

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.

První krok na cestě k podpoře místní kultury

Pořádání koncertu je pro kolektiv studentů začátkem k dlouhodobější podpoře mosteckého kulturního dění. 

„Je pro nás důležité poukázat na to, že pokud se ve městě uzavře důležitý kulturní prostor, neznamená to, že kultura v Mostě upadne. Prostor je jedna věc, ale kolem Most café se utvořila velká komunita lidí, kteří tvoří umění. Ty my chceme podporovat,“ popsala studentka Mariam Chiah, která se na platformě na podporu mostecké kultury podílí.

Klára Smrčková, která vede The Most Café. Foto: Milan Krám

Samotnou majitelku podniku, Kláru Smrčkovou, konání akce utvrzuje v pevných vztazích, jež díky existenci The Most café získala. „Opravdu si nechci připisovat jakékoli zásluhy za konání této události. Mým jediným umem bylo dávat svobodný prostor všem začínajícím projektům a umělcům. Jsem ráda za všechny, kdo koncert pořádají, že myšlenku kavárny pochopili, jsem za ně moc vděčná. A nejen těm začínajícím umělcům, ale i všem návštěvníkům, mladým, starším i seniorům, bych chtěla popřát, aby si udrželi svůj autentický aspekt osobitosti a zůstali věrní hlavně sami sobě.“

Koncert se bude konat 16. 8. 2024 v kasárnách St. Lucia od 16:00 do 22:00 hodin.

Tomáš Balín

Autor je redaktorem Regionálníích Médií – Mostecko. Studuje a žije v Mostě.

Korektura: Alena Motlová